Sonntag, 30. November 2008

Bobotie möter spanska inkvisitionen

IMG_4480
Manuel, Sara, Lupe och Stephanie med sin bobotie.

Som utbytesstudent förväntas man lära sig saker om andra kulturer, och efter att ha spelat musik från våra respektive länder för varandra (slutsats: spanjorer har kanske inte världens bästa musiksmak) är det en naturlig sak att vilja dela med sig av sitt lands matkultur.

Först under luppen var Stephanie, som vänligt bjöd in till sydafrikansk lunch klockan 13:00 idag, och angav min korridor som plats för tillställningen. Vid sådär 12:00 dök Stephanie upp med matvarorna och förklarade att det var lite bråttom, för "det tar nog någon timme eller så, jag har inte läst receptet än". Jag shanghajades ställde generöst upp som medkock, och när spanjorerna (för första gången i sina liv punktliga) dök upp klockan ett hade maten just skjutsats in i ugnen, där den skulle förbli i en timme.

Nå, med tiden så blev det en riktigt trevlig måltid; varmrätten bestod i bobotie med gult ris, och till efterrätt inlagda persikor med vaniljeyoghurt och Glühwein. Sällskapet var på gott humör, trots att spanska inkivisitionen var en smula trött efter att ha fortsatt gårdagens festande i ytterligare några timmar när jag funnit det för gott att diskret avvika. Maten fick mottaga månget prisande ord, och den var verkligen både god och karakteristisk. Sydafrikansk mat är i sig en enda stor kulturkrock; boernas europeiska rötter har mött såväl de lokala afrikanska köken som de indiska och malaysiska. Förklaringen till de två senare är den brittiska kolonialmakten som lockade över folk från andra kolonier, eftersom de inte litade på den lokala svarta befolkningen, och ej heller kunde få boerna att samarbeta.

Bobotie består av en köttfärsröra med lök, bröd, sultanarussin och kryddor som gräddas i ugn med en äggstanning över. Serverad med gurkmejafärgat ris och tomat- och löksallad är det utan tvekan en stabbig måltid, men mycket passande en kall vinterdag på andra änden jorden från dess hemland. Jag kan rekommendera rätten, och har nedan försökt att översätta receptet vi använde oss av idag från Stephanies pidgin-afrikaans-engelska ("three eggs, geklits").

Bobotie

1 kg köttfärs, gärna lammdito
3-5 klyftor finhackad vitlök
3 skivor dagsgammalt bröd, utan kanter
3 gula lökar
3 ägg, geklits (öh... lätt vispade, tror jag)
375-500 ml vatten
250 ml mjölk
175 ml sultanarussin
5 msk smör
4 msk blatjang (mango chutney borde funka fint)
1,5 msk masala-kryddblandning (curry kan fungera som substitut)
1 msk koriander
1,5 tsk gurkmeja
1,5 tsk gedroogde Gemengde Kruie "blandade kryddor"--något i stil med kinesisk 5-spice-mix. Utelämnades av oss idag.
4 stötta kryddnejlikor
1 tsk svartpeppar
salt
8-10 lagerblad

Värm ugnen till 180 °C. Lägg det kantbefriade brödet på blöt i ljummet vatten. Hacka lök och vitlök och stek den långsamt mjuk i en ordentlig klick smör. Tillsätt lite mer smör, och stek färsen tills den blivit lätt brynt och mjuk--inte riktigt genomstekt. Blanda färsen och alla övriga ingredienser utom bröd, mjölk och ägg i en stor skål. Krama ur vätskan ur brödet och tillsätt det. Bred ut i en ganska stor ugnssäker form till ca 4 cm tjocklek. Grädda i 30 minuter; vispa under tiden ihop mjölken och äggen. Häll äggstanningen över köttfärsröran och grädda i ytterligare 30 minuter.

Servera bobotien med basmatiris som färgats med lite gurkmeja, en tomat- och löksallad bestående av skivad tomat och lök som fått dra i vinäger, och mango chutney (eller egentligen blatjang). Traditionellt även med skivad banan och kokos, men usch.

8 Kommentare:

Angelica hat gesagt…

Jag ser att du redan har fått nytta av detta ditt nyinköpta objektiv! Maträtten låter spännande, men jag kommer nog inte våga mig på det. Vad och när ska du laga (för) nåt?

Anonym hat gesagt…

Det var kombinationer av kryddor som var väldigt annorlunda och nästan lite skrämmande. Jag gillar ju som bekant inte koriander, och bananer... håller med dig!

del hat gesagt…

angelica: vi kan laga en till jul, jag tror faktiskt att den här är en keeper. Har man bara kryddorna redo går det också i ett huj att göra själva arbetet, sen är det bara att vänta lite på ugnen. Jag ämnar lära barbarerna äta köttbullar, så klart, och så lussebullar.

Kerstin: jag är heller inget fan av koriander, men den tog på intet vis över rätten här. Det var inte jag som skötte kryddningen, men jag tror vi använde malna korianderfrön, och inte hackade blad. Bananerna lämnar vi åt aporna.

Angelica hat gesagt…

Daniel: Ah, köttbullar, denna fantastiska skapelse! Jag åt köttbullar till middag i dag. :> Lussebullar har jag dock inte bakat ännu. :(

Kerstin: Korianderfrön smakar på intet vis som färska korianderblad, som vi alla vet smakar tvål.

del hat gesagt…

Eller är det tvål som smakar koriander? Vetenskapen står svarslös...

Anonym hat gesagt…

Jag är på när det gäller bobotie, verkar smaskens, tycker jag. Gillar ju som bekant substantiella maträtter. Fast jag är ju också rörande överens med er om koriander och bananer. Vill också vara medlem i korianderhatarnas klubb, och bananer....borde man inte arbeta för förbud mot bananer i matlagning? Ja, kanske inte i efterrätter, men för övrigt? Dessutom borde det väl glädja aporna som på det viset skulle få mer bananer över åt sig. Win-win situation.

Anonym hat gesagt…

Jag tycker att det låter som en fullständigt oätlig maträtt.

del hat gesagt…

Ida: ja, dina och mina uppfattningar om en god måltid har en tendens att peka åt olika håll. Jag åt bobotie-rester till middag både igår och idag (vi gjorde en stor sats), och det var nästan lika gott som när den var alldeles ny ur ugnen.