Montag, 17. März 2008

Amma med alkohol

Det har ju varit debatt på sistone i Sverige om huruvida man som kvinna får röra vid alkohol när man ammar eller ej. Fotbollsfrun har skrivit om det, och det har även den kanske mer sansade Hillevi Wahl, samt givetvis en mängd andra personer, inte minst dussinfolket som kommenterar på bloggartiklarna.

Min åsikt är att man givetvis bör dricka med yttersta måtta när man har unga barn, men det är faktiskt inte det den här debatten har handlat om. Här handlar det om att folk vill att myndigheterna medvetet ska lämna ut felaktig information.

Man vill att Livsmedelsverket ska ljuga och påstå att ett ammande barn kan ta skada av alkoholen i modersmjölken om mamman dricker upp till ett par glas vin. Det är bara det att barnen inte gör det, så Livsmedelsverket ska inte ljuga och påstå det.

Myndigheter ska inte ljuga.

5 Kommentare:

Anonym hat gesagt…

Att Livsmedelsverket faktiskt har ljugit verkar inte ha upprört så många, däremot förefaller de tro att Livsmedelsverket har uppmanat kvinnor att dricka två glas vin veckan, och det har minsann gjort alla hur förbannade som helst.

Folk är idioter.

Anonym hat gesagt…

Det enda som är upprörande är väl om föräldrar dricker så mycket att de inte är i stånd att ta hand om sina barn. Fast de som gör något sådant, skulle nog göra det vad än livsmedelsverket säger eller inte säger.

del hat gesagt…

anjaa: Ja, visst är det lustigt att folk inte kan skilja "Livsmedelsverket rekommenderar att man inte dricker mer än 2 glas vin i veckan" från "Livsmedelsverket rekommenderar att man dricker 2 glas vin i veckan". Det förefaller stå sämre till med det svenska skolväsendet än man befarat, när folk inte kan skilja <= 2 från = 2 :)

Kerstin: Absolut, men som du säger så verkar det inte troligt att de som är i den riskzonen ändrar sitt beteende på Livsmedelsverkets rekommendation. Jag ser det framför mig: "I kväll hade jag tänkt dricka två flaskor vin och tappa min unge nerför trappan, men sen läste jag att Livsmedelsverket rekommenderar att man inte ska dricka, så jag lät bli." Sen har ju många barn en pappa också, han kanske kan ta hand om ungen när mamman har tagit sig ett glas. Det finns i alla fall inte samma lynchstämning mot fäder som dricker två glas vin i veckan medan mamman ammar.

Anonym hat gesagt…

Det där med att fäderna inte blir lynchade beror nog mest på att de som driver lynchmobben är mödrar som vägrar släppa in sina män i spädbarnscirkeln. De självutnämnda martyrmödrar som vill känna sig bättre än alla andra, genom att påpeka hur mycket de har fått ge upp i jämförelse med andra mödrar, har det helt plötsligt inte lika lätt när det blir "tillåtet" (som om kvinnor blir omyndigförklarade när de blir gravida och inte kan fatta beslut baserade på sunt förnuft och forskning utanför Sverige) att dricka lite vin till maten nån gång i veckan.

En mamma som tar hand om sig själv, och inte bara sitt spädbarn, är tydligen en dålig mamma. Jobbigt för ungarna och mannen när mamman är lycklig. :/

del hat gesagt…

Ja, det hela har starka drag av "jag är bättre än du, för jag drack minsann två droppar mindre vin" och dylik poängmätning. Barnens roll i det hela är mindre att vara föremål för uppmärksamheten och mer att vara en ursäkt att försöka göra upp hackordningen i mammavärlden. Stackars barn.