Dienstag, 18. September 2007

Freistaat Bayern

Låt mig ge en kort introduktion till det Bundesland som jag nu befinner mig i. Förvisso kanske München skulle kännas mer relevant, men det tror jag kommer att utvecklas bit för bit här på startsidan om man bara orkar läsa den, eller dirigera sin RSS-browser till rätt plats. Att prata om Tyskland i stort verkar omotiverat, vilket nog kommer framgå. I princip all information här nedan kan lätt erhållas från wikipedia, men min version är lättare på detaljerna.

Bayern, alltså. Med 12,5 miljoner invånare är Bayern till befolkning Tysklands näst största Bundesland, och därtill en bra bit större än de flesta. Till yta är Bayern dubbelt så stor som det näst största Bundeslandet.

Bayerns historia är ganska brokig; det seglade ursprungligen upp som ett hertigdöme inom det Heliga romerska riket av tysk nation, växte till sig genom att sluka upp intilliggande territorier för att sedan tappa lite av dem och stabiliseras i dagens Bayern, bestående av Gamla Bayern, Schwaben, Franken och Övre Palatinatet. Under den här tiden skedde givetvis en del tronbyten, och ett par olika släkter har suttit på tronen, men mest betydande är familjen Wittelsbach (1180-1918). Efter att Napoleon upplöst det Tysk-romerska (Heliga romerska) riket blev Bayern ett kungadöme, vilket det förblev till 1871 då det införlivades i det tyska kejsardömet.

Att Bayern var självständigt så länge har lett till att det behållit sin särprägel. När Västtyskland bildades 1949 var Bayern det enda Bundesland som vägrade ratificera konstitutionen, något som ännu inte skett. Bayern har lovat att följa konstitutionen, men situationen är ändå representativ för det Bayerska egensinnet, som tar sitt uttryck på flera sätt. Bayern lämnades relativt oberört av reformationen, och är än idag övervägande katolskt. Folket är stolta över sina traditioner, och folk har på allvar på sig den traditionella folkdräkten (Tracht). Utöver traditionerna är dialekten också något som hålls hårt på, dock inte fullt så mycket i München, som i egenskap av etniskt blandad storstad har en mer högtysk prägel. Utanför München låter det ungefär som i Österrike, och språket bör benämnas Bairisch av alla som vill bli serverade öl.

Bayerns särställning har gett upphov till ett visst mått av (vänskaplig?) rivalitet mellan Bayern och norra Tyskland, där man anser att Bayrarna är förmätna typer som tycker att Bayern är finare än Tyskland i stort, vilket de nästan säkert också gör. I ljuset av Tysklands ekonomiska situation, med ett ekonomiskt svagt norr och en ekonomiskt starkt söder--med Bayern i spetsen--har säkerligen gjort en del för att ytterligare polarisera landet.

Lite kuriosa är att den tyska renhetslagen för öl, världens första konsumentskyddslag, faktiskt ursprungligen var en Bayersk lag (utfärdad 1516 i Ingolstadt) som sedan antogs i hela Tysk-romerska riket, och var gällande tills den fälldes av EU som marknadsfientlig 1993.

Detta var en kort och högst kursiv introduktion om Bayern som jag hoppas på att kunna fördjupa i takt med att jag blir mer påläst om ämnet, och skaffar mig fler erfarenheter av det.

1 Kommentar:

Anonym hat gesagt…

Amiable brief and this mail helped me alot in my college assignement. Thanks you as your information.