Dienstag, 3. März 2009

Afrika i urval

Det har varit lugnt och tyst här på Millionendorf på sistone. Jag har arbetat hårt bakom kulisserna, men inte har det hänt så mycket bloggvärdigt för det. Det har mest varit långsamma och plågsamma möten med både svensk och sydafrikansk byråkrati. Det har visat sig vara förvånansvärt svårt att emigrera till Afrika—det är alldeles som om de inte vill ha dit några bleka européer. Vilket man i och för sig kan förstå, med tanke på hur det brukar gå när européer får upp intresset för den mörka kontinenten.

Men så sakteliga kommer jag till rätta med allt tramsandet, och idag var jag på besök på sydafrikas generalkonsulat. Ms. Peters, en svart kvinna med en imponerande omkrets på stussen, uttryckte viss förvåning att få se mig där i syfte att ställa några frågor om uppehållstillstånd. "But I've answered lots of your questions via e-mail!" utbrast hon. Förvisso, men mötet gav mig ändå två intressanta stycken information: jag måste fixa ett bättre bevis på att jag har sjukförsäkring, och de förefaller vara tillmötesgående. Mitt föreslagna avresedatum 24 mars skulle gå fint, menade hon, om jag bara lämnade in min ansökan under veckan eller tidigt i nästa vecka.

Så det ser ut som alla bitarna faller på plats, och att Sydafrika alltså kommer bli mitt hem i åtminstone några månader framöver. Detta prospekt har givetvis gjort att jag försökt samla på mig lite information om platsen, och jag vill för mina kära läsare presentera några av mina favoriter. Här kommer alltså ett litet sammelsurium av Afrika-relaterade citat, länkar, nyheter och filmklipp.

Det drar ihop sig till val i Sydafrika, och för första gången sedan 1994 finns det ett parti som verkligen kan konkurrera med ANC om de svarta rösterna, nämligen nygrundade COPE (Congress of the People). Således är det med extra starka känslor som partierna ger sig in i valdebatterna:
The lobbing of insults is pretty standard during an election, but South African politicians have gone a step further in the run-up to voting day on April 22, dragging Michael Jackson and garden gnomes into the fray.

The old standards - snakes, dogs and cockroaches - have already been dusted off in the verbal duelling between the African National Congress and the breakaway Congress of the People.
Allt detta enligt Pretoria News.

Den sydafrikanska serien Madam & Eve är som vanligt vass i sin tolkning av vad som försiggår där nere:
madam_and_eve_election_debate

Robert Mugabe firade sin födelsedag nu i veckan. Det gick åt en hel del hummer och champagne, om man får lita på rapporterna, men eftersom han är en sån hyvens kille så skickade gamle goa Robban en tanke åt folket. Mer exakt tänkte han "har de inte lite för mycket mat fortfarande?" och uttryckte sin önskan att se de sista vita farmarna utslängda. Madam & Eve igen:
madam_and_eve_mugabe_bday

Men det är inte bara elände och fängsling på falska anklagelser i Afrika, alls icke. Ibland kan man till exempel bli friad trots att man blivit dömd för brott man faktiskt var skyldig till. Detta gäller dock bara om man är kompis med Jacob Zuma eller någon annan skön typ med regerinskontakter. Det har Schabir Shaik, som dömdes till 15 års fängelse för korruption och bedrägeri. Därmed behövde han bara sitta av drygt två år innan han benådades av hälsoskäl. Detta kan ske när man är döende, vilket Shaik enligt någon läkare är, eftersom han lider av högt blodtryck och depression. Antagligen är han deprimerad över att sitta i fängelse, men nu blir det säkert bättre med det!

För den som har en mailadress är det säkert ingen nyhet med de så kallade Nigeriabreven, på engelska även kända som 419 scams. De som har fått några sådana uppskattar säkert både den sista rhodesianens version och ännu en Madam & Eve-strip (de har varit på hugget på sistone):
madam_and_eve_nigerian

Det krigas friskt i Afrika, det känner vi ju alla till. Vad vi kanske inte känner till är riktigt hur jävla sköna afrikaner kan vara när de drar ut i krig. Om du tyckte att det var macho av polackerna att anfalla tyska kulspruteskyttar med kavalleri, vad har du då att säga om kenyaner som tar med sig pil och båge till slagfältet, anno 2008?
kenyan warriors

Mikrolån har blivit stora i Afrika, och många anser att de bidrar mycket till utveckling i fattiga länder. Andra menar att de bara är ett nytt sätt för västvärlden att suga ut Afrika. Den sista rhodesianen har sitt eget perspektiv i Save Africa: Buy it!:
Here is a good idea as far as Xmas presents are concerned. Remember all those years when you told your partner,
‘Darling, instead of the new car you wanted, I gave four k to some smelly long haired Irishman who has the used the money to create double as many starving people in Ethiopia over the last two decades instead.'
[...]
So what can you give as a present? Something that makes you feel really clever and gets you brownie points for the pearly gates? I came across this in the Times. It is all about having a bit of your own Black entrepreneur.
[...]
The idea has eliminated the need to buy Black people from the Arabs and get them to pick cotton and, the constant desire to vomit in the African begging bowl that is passed around every Christmas. Plus, for some people, it would be nice to have some Black people working hard for them again, just like the good old days!

Ah, humor...

Kommentare:

Kerstin hat gesagt…

Synd att inte sista bildrutan på seriestripparna kom med

del hat gesagt…

Hehe, oops, den här bloggen är bredare när man förhandsgranskar sina inlägg än när de verkligen publiceras. Å andra sidan finns det en magisk teknologi kallad "länk". Om du klickar på bilderna så kommer något spännande ske...

del hat gesagt…

Sådärja, då var bloggen 100 pixlar bredare. Allt för er, kära läsare, allt för er!