Montag, 9. Juni 2008

6 enkla steg till högre lön för sjuksköterskorna


Innan sjuksköterskestrejken blivit alltför inaktuell skulle jag vilja kommentera den lite kort och, eftersom jag är en generös person, berätta hur sjuksköterskorna kan gå till väga för att få högre lön.

Först måste jag säga att jag imponerades av landstingens sätt att hantera strejken. Jag har ofta menat på att landstingen är inkompetenta organisationer, men den här strejken skötte de fint: de lyckades förklara strejk på vissa avdelningar "samhällsfarlig", när samma avdelningar rutinmässigt stänger några månader under sommaren, och de avgick med en total promenadseger i slutändan.

Men låt oss se till framtiden. Hur kan sjuksköterskorna gå till väga för att få högre lön, facket är ju uppenbarligen en återvändsgränd i frågan. Svaret är enkelt, och det går till så här:

1. Grunda ett kooperativt ägt bemanningsföretag, förslagsvis med ett tjusigt namn i stil med Carer (vissa trademarkrelaterade problem kan uppstå) eller Hippoiatro.

2. Massuppsägning från landstingen, anställning i Carer.

3. Kontrakt för bemanning av landstingen, till väsentligt högre pris än tidigare sjuksköterskelöner.

4. Mer pengar i plånboken, tack vare att företaget är kooperativt ägt och alltså kan vinsten gå tillbaka till medlemmarna, istället för ner i fickan på en affärsman någonstans.

5. ?

6. Profit!

Svårare än så behöver det inte vara, och tack vare att bemanningsföretaget vore kooperativt ägt kunde sjuksköterskorna fortsätta att känna sig som goda kommunister, trots att de skulle be facket fara och flyga.

1 Kommentar:

Anonym hat gesagt…

Ja, varför pissar de aldrig på facket, som hela tiden pissar på dem? Om de menar allvar med högre löner får de väl se till att visa att de menar allvar, exempelvis genom massuppsägning. Har funkat för alla som gjort det hittills.